Sverige Mäklaren


Köparguide


Vad måste du tänka på som köpare?
Vad innebär undersökningsplikten?
Hur får man bästa finansiering?
Vad är lagfart och pantbrev?
Är bostadsrättsföreningen ekonomi bra?
Kommer månadsavgiften att höjas?

Frågorna kan vara många och komplicerade. Av oss på SverigeMäklaren får du sakkunnig hjälp. Vi ger dig svaren på dina frågor.

Du kan vara säker på att våra mäklare kan sitt område utan och innan.

Vi hjälper dig med allt som du kan behöva för att gå in i en trygg bostadsaffär Vill du kontinuerligt ha information om nyinkomna bostäder till salu kan du anmäla dig till vårt spekulantregister.

Naturligtvis har du fri rådgivning hos oss när du ska köpa ny bostad oavsett vilken mäklare du köper genom. Vi är gärna din samtalspartner.

Att byta bostad innebär många funderingar och beslut. Alltifrån hur och var man vill bo till hur mycket man är beredd att betala. Det viktiga är att du tar dig tid och funderar på vad som passar dig bäst. En kombination av känsla och förnuft är ofta en bra utgångspunkt för ett beslut.

Efter många år i branschen har vi uppnått en betydande kunskap och erfarenhet som innebär en trygghet för dig som planerar att köpa en bostad via oss.

Vi har här nedan översiktligt sammanställt information om hur ett bostadsköp går till och vad du bör tänka på.

1. Marknad/Priser

Utbudet och priser på bostäder styrs huvudsakligen av två faktorer, den rådande
konjunkturen och ränteläget.

En annan viktig sak att tänka på när du söker bostad är att en fastighetsmäklare
ska ta tillvara både köparens och säljarens intressen vid själva förmedlingen.

När det gäller prissättning och eventuell budgivning arbetar fastighetsmäklaren
dock utifrån säljarens intresse.

För att du som köpare ska kunna få en snabb och korrekt uppfattning om en intressant bostad har fastighetsmäklaren tillsammans med säljaren sammanställt en bostadsbeskrivning. I den tas alla viktiga fakta upp som rör fastigheten eller
bostadsrätten. Bostadsbeskrivningen innehåller i stort sett allt som kan vara intressant för dig som köpare.

2. Visning

Ett tips när du söker bostad är att besöka flera visningar och på så sätt lära dig prisbilden i det område du söker bostad i. Du kan samtidigt ställa frågor om det närliggande området, närheten till och kvaliteten på skolor, service och omsorg.

3. Finansiering/Boendekalkyl

När du har hittat en bostad som är intressant bör du be fastighetsmäklaren eller din bankman göra en personlig boendekostnadskalkyl utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Kalkylen visar dig kostnaden för att bo i den tilltänkta bostaden. På så vis kan du snabbt se om din ekonomi tillåter dig att köpa bostaden. Den fungerar även som ett underlag för dina eventuella lånebehov. Har du inga egna kontakter med banker så hjälper vi gärna till att förmedla våra kontakter.

4. Besiktning

Du har som köpare en undersökningsplikt. Det innebär att du själv måste skaffa dig information om en fastighet/bostadsrätt och besluta dig om du vill låta utföra en besiktning via en sakkunnig besiktningsman.

När det gäller bostadsrättsföreningar är det av stor vikt att gå igenom föreningens ekonomi. Vi hjälper gärna till om du har några frågor.

5. Budgivning

En budgivning uppstår när vi har flera spekulanter på en bostad. Det finns inga bestämda regler som reglerar hur en budgivning ska gå till. Den kan därför tillämpas på flera sätt. Vilken man väljer att använda avgörs efter samråd mellan fastighetsmäklare och säljare. Du får som spekulant information om hur budgivningen kommer att gå till.

Vi tillämpar normalt öppen budgivning där alla får information om vilka bud som lämnats. En budgivning involverar många känslor vilket gör att det är viktigt att allting sköts på ett professionellt sätt. På begäran kan en slutlig köpare få en skriftlig redogörelse på lämnade bud.

Det är också viktigt att veta att säljaren bestämmer själv till vem han vill sälja och till vilket pris. Säljaren kan också välja att inte sälja alls oavsett vilken nivå budet ligger på.

6. Överlåtelseavtal/Köpekontrakt

Budgivningen är slutförd och det är du som är köparen. Nästa steg är ett köpekontrakt som fastighetsmäklaren upprättar där alla
överenskommelser dokumenteras. Det är viktigt att skriva ner allt som ingår i köpet för att slippa framtida missförstånd och eventuella tvister.

Under tiden mellan köpekontraktet och tillträdesdagen sköter fastighetsmäklaren kontakterna med myndigheter, banken m fl.

Några dagar efter avtalstecknandet betalar du en handpenning som i regel är 10% av köpeskillingen. Vid villkor i avtalet sätts handpenningen in på fastighetsmäklarens klientmedelskonto och betalas inte ut till säljaren förrän villkoren i köpekontraktet är uppfyllda.

7. Tillträdet/Flytten

Affären avslutas på tillträdesdagen när resterande del av köpeskillingen erläggs. Vid försäljning av en fastighet upprättas ett köpebrev som ligger till grund för en lagfartsansökan. Vid en försäljning av en bostadsrätt upprättas ett köpebevis som är
ett slutkvitto på affären.

På överenskommen dag för tillträde är det tid att flytta. Det är mycket att tänka på inför denna dag. Din fastighetsmäklare har en checklista som du kan få.

Våra kontor - Hitta en mäklare

Kontakta ditt lokalkontor för mer information om Sveriges mest prisvärda mäklartjänst.
Kontaktformulär


© 2009-2020 Sverigemaklaren.se - Sverige Mäklaren. Fastighetsmäklare och lokal mäklare.